Чествување на ликот и делото на проф. д-р Драги Михајловски

ИМАМЕ ОСОБЕНА ЧЕСТ И ЗАДОВОЛСТВО ДА ВЕ ПОКАНИМЕ НА ЧЕСТВУВАЊЕТО НА ЛИКОТ И ДЕЛОТО НА ПРОФ. Д-Р ДРАГИ МИХАЈЛОВСКИ,НАСТАН КОЈШТО ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“, НА 15.06.2022, СО ПОЧЕТОК ОД 18:00 ЧАСОТ ЧЕСТВУВАЊЕ НА ЛИКОТ И ДЕЛОТО НА ПРОФ. Д-Р ДРАГИ МИХАЈЛОВСКИ (1951-2022) Поздравно обраќање: проф. д-р Анета Дучевска, декан Воведна реч: […]

International Conference Language MOOCs and OERs: new trends and challenges | Call for papers (new deadline: June 30, 2022)

Повик за конференција во рамки на проектот LMOOC4SLAV – Romance Languages for Slavic-Speaking University Students https://www.lmooc4slav.eu/conferences.php?lang=en Language MOOCs and OERs: new trends and challenges The Faculty of Arts of University of Porto (PT), in collaboration with the University for Foreigners of Perugia (IT), the University of Masaryk (CZ), the Jagiellonian University (PL), the Ss. Cyril […]

Ден за кариерен развој (7 јуни 2022 г.)

Центарот за кариера на УКИМ во соработка со Тривити организира настан „Ден за кариерен развој“ кој ќе се одржи на 7 јуни 2022 г. од 10.00 – 18.00 ч. на платото на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје. Настанот се организира со цел да ги доближиме компаниите до студентите, да ги мотивираме и да го […]

„ЛИРСКИОТ ДОМ НА АЦО ШОПОВ“ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ ПРИ УКИМ

На 19 мај 2022 година, со почеток во 12 часот, во организација на Катедрата за македонска книжевност и култура при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ќе се одржи настанот „Лирскиот дом на Шопов – отворени образовни и културни ресурси“. Со овој настан ќе бидат одбележани два јубилеа – […]

„Денови на македонската литература“ на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“

Катедрата за македонска книжевност и култура ги известува студентите и професорите на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ дека во периодот од 19 до 26 мај 2022 година ќе се одржи традиционалната литературна манифестација „Денови на македонската литература“. Програмата е во прилог. Прилог: програма

5 мај – Ден на македонскиот јазик

5 МАЈ – ДЕН НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК На денешен ден, 5 Мај, го одбележуваме Денот на македонскиот јазик, денот кога во 1945 г. со Решение на Народната влада на Федерална Македонија е усвоена азбуката на македонскиот јазик врз принципот еден глас – една буква, а набргу потоа, на 7 јуни 1945 г., е усвоен и […]

Предавања на д-р Петар Радосављевиќ, визитинг-професор

Катедрата за романски јазици и книжевности има чест да ве покани на предавањата на д-р Петар Радосављевиќ од Катедрата за романски јазик и книжевност при Универзитетот во Загреб. Предавањата ќе се одржат во Библиотеката за романски јазици и книжевности, но ќе можат да се проследат и на следниов линк од платформата Зум:Join Zoom Meetinghttps://us02web.zoom.us/j/84043184948?pwd=NFVKeWMyWXlvV2RMWTRMNWsrVG50QT09 Вторник 10 […]

ЗБОРУВАМЕ ОТВОРЕНО ЗА НАУКА – „НАУКАТА ГО ПОВРЗУВА СВЕТОТ! ПОВРЗИ СЕ СО УКИМ!“

Центарот за кариера на УКИМ организира нов настан, трет по ред, под мотото „Зборуваме отворено за…“. Овој пат во фокусот ни е науката. ЗБОРУВАМЕ ОТВОРЕНО ЗА НАУКА – „НАУКАТА ГО ПОВРЗУВА СВЕТОТ! ПОВРЗИ СЕ СО УКИМ!“ Настанот ќе се одржи на 12.04.2022 / 12:00-13:30 часот, на хибриден начин.  Информации и пријавување на следниот линк. Живеејќи и творејќи во […]