Промоција на книгата „Времето на Конески“ од проф. д-р Димитар Пандев

На седми април 2022 г. (четврток), со почеток во 12:00 часот, во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје, ќе се одржи промоција на книгата „Времето на Конески“ од проф. д-р Димитар Пандев. Ова е книга за корифејот на македонскиот јазик и литература, за кого авторот ќе напише: „Конески ни ја отвори и ни ја оствари […]

Денови на франкофонијата на Филолошки факултет „Блаже Конески“

Катедрата за романски јазици и книжевности ги известува студентите и професорите од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ дека во периодот од 2 март до 8 април 2022 г. се одржуваат петтите Денови на франкофонијата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ организирани во соработка со Центарот за универзитетска успешност „Le Très-FLE“ на УАФ при УКИМ. Програмата е во […]

Онлајн тренинг–програма „Дигитални вештини за граѓанско учество“

Центарот за социјални иновации БЛИНК 42-21 во соработка со Македонско-американската алумни асоцијација (МААА), организира онлајн тренинг – програма насловена Дигитални вештини за граѓанско учество. Оваа тренинг програма е поддржана од Амбасадата на САД во Северна Македонија. Повеќе информации: линк

Онлајн курс за обука на наставници по италијански јазик

Катедрата за италијански јазик и книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, во соработка со Амбасадата на Италија во Скопје и Центарот за италијански јазик и култура ЕДУЛИНГВА од Италија, организираат онлајн курс за обука на наставници по италијански јазик на тема: Le abilità di produzione: Insegnare a parlare e a scrivere in italiano, […]

Втор циклус студии – запишување летен семестар во акад. 2021/2022

ЗАПИШУВАЊЕ ЛЕТЕН СЕМЕСТАР за студентите запишани во акад. 2021/2022 г. и во акад. 2020/2021 г. Запишувањето на летниот семестар за студентите запишани на втор циклус студии ќе се реализира во периодот од 15.2.2022 до 18.2.2022 г., со следниве документи: Студенти запишани во акад. 2020/2021 г.: – Индекс – Образец за упис на летен семестар за […]

Трет циклус студии – запишување летен семестар во акад. 2021/2022 г.

ЗАПИШУВАЊЕ ЛЕТЕН СЕМЕСТАР во акад. 2021/2022 г. Запишувањето на летниот семестар за студентите запишани на трет циклус студии ќе се реализира во периодот од 15.2.2022 до 18.2.2022 г., со следниве документи: – Индекс, – Образец за упис на семестар – Уплата на рата  Во прилог се податоците од сметката на Филолошкиот факултет: Назив на примачот: […]

Повик за учесници на Школата за политики за 2022 година

Почитувани, Ве известуваме дека Претседателскиот центар за политичко образование објави повик за учесници на Школата за политики за 2022 година. Повеќе информации за повикот за Школата за политики, вклучувајќи ги условите за учество и потребните документи за апликација можете да најдете на следниот линк.  Повикот трае до 22 февруари 2022 г.  Срдечен поздрав, Деканат на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“

Подигање дипломи

Почитувани, Ве известуваме дека во согласност со мерките на надлежните органи во Република Северна Македонија за спречување на внесување и ширење на коронавирусот CoVid-19, а и со намера да спречиме непосакувано ширење на корона-вирусот во период кој не можеме да предвидиме колку ќе трае Факултетот нема да биде во можност да организира свечено доделување на […]

Подготвителна настава по македонски јазик за странски студенти (продолжителен курс)

Се информираат кандидатите заинтересирани за подготвителна настава по македонски јазик за странски студенти (ппродолжителен курс) дека наставата што ја организира Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје ќе се одржува онлајн на платформата Зум. Таа ќе започне на 14.3.2022 г. и ќе трае до 19.5.2022 г. Краен […]