Втор циклус (постдипломски студии) – запишување зимски семестар за студентите од акад. 2018/2019 г. и 2019/2020 г.

I. ЗАПИШУВАЊЕ ЗИМСКИ СЕМЕСТАР ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД АКАД. 2018/2019 г. и 2019/2020 г. Запишување на семестарот за сите студентите запишани на втор циклус студии ќе се реализира во периодот од…

Continue ReadingВтор циклус (постдипломски студии) – запишување зимски семестар за студентите од акад. 2018/2019 г. и 2019/2020 г.

Втор циклус (постдипломски студии) – пријавување и полагање испити | сесија септември 2020

Соопштение за студентите од втор циклус студии (постдипломски студии) I. ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ЗА СЕПТЕМВРИСКИОТ ИСПИТЕН РОК 2020 Пријавувањето на испитите за септемврискиот испитен рок за студентите запишани на втор…

Continue ReadingВтор циклус (постдипломски студии) – пријавување и полагање испити | сесија септември 2020

Испит по македонски јазик за странски студенти – ТЕМАК (10.9.2020 г. во 9:00 ч.) | ЦЕТИС МАК | CETIS MAK

Испитот по македонски јазик за странски студенти што планираат да се запишат на студии на УКИМ, а не ги слушале двата курса по македонски јазик во огранизација на ЦЕТИС МАК…

Continue ReadingИспит по македонски јазик за странски студенти – ТЕМАК (10.9.2020 г. во 9:00 ч.) | ЦЕТИС МАК | CETIS MAK

Шеста студентска филолошка конференција „Како си ми?“

Линк до КонференцијатаШестата студентска филолошка конференција „Како си ми?" ќе се одржи на 19 септември (сабота) 2020 година во аулата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески". Конференцијата има за цел да…

Continue ReadingШеста студентска филолошка конференција „Како си ми?“

Пријавување на испити за сесијата август-септември 2020

Пријавување на испити за сесијата август-септември 2020 Испитна сесија Прва декада: 24.8. – 4.9.2020 Втора декада: 7.9. – 18.9.2020 29.7. – 17.8.2020 до 23:59 ч. - електронско пријавување на испити…

Continue ReadingПријавување на испити за сесијата август-септември 2020

Испит по македонски јазик за странски студенти – ТЕМАК | ЦЕТИС МАК | CETIS MAK

Испитот по македонски јазик за странски студенти што планираат да се запишат на студии на УКИМ, а не ги слушале двата курса по македонски јазик во огранизација на ЦЕТИС МАК…

Continue ReadingИспит по македонски јазик за странски студенти – ТЕМАК | ЦЕТИС МАК | CETIS MAK

Регионално истражување од областа на загубите и отпадот од храна во домаќинствата

Прашалникот може да се пополни на следниов линк: https://forms.gle/TqETamZTN6z6vsbS6 Првото регионално истражување од областа на загубите и отпадот од храна во домаќинствата цели кон повеќе од еден милион одговори Букурешт,…

Continue ReadingРегионално истражување од областа на загубите и отпадот од храна во домаќинствата

Настава на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во услови на пандемија: истражување

ПРАШАЛНИК ЗА СТУДЕНТИ Драги колеги студенти, Наглото префрлување на наставата онлајн во летниот семестар 2019-2020 заради пандемијата на КОВИД-19 беше предизвик за целокупниот образовен систем. Со оглед на најавите за…

Continue ReadingНастава на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во услови на пандемија: истражување

Славистички студии бр. 19

Славистички студии бр. 19 Почитувани, Со задоволство ве известуваме дека излезе од печат новото издание на списанието „Славистички студии“ број 19, посветено на проф. д-р Максим Каранфиловски по повод 70-годишнината…

Continue ReadingСлавистички студии бр. 19

КОНКУРС за запишување студенти на втор циклус студии

КОНКУРС за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2020/2021 година

Continue ReadingКОНКУРС за запишување студенти на втор циклус студии