Академски календар | работен календар

Академски календар за активностите и неработните денови на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје за академската 2023/2024 г.

 

Academic calendar for the academic year 2023/2024 at the Faculty of Philology “Blaže Koneski” – Skopje

 

Одлука за усвојување на Академски календар на Филолошки факултет „Блаже Конески“ во Скопје за академската 2023/2024 г.

Времетраење на наставата во летниот семестар: 17 февруари 2020 г. – 29 мај 2020 г.

Втора испитна сесија: 1 јуни – 30 јуни 2020 г.
1 – 3 јуни: одржување колоквиуми
прва декада: 4 – 15 јуни
втора декада: 16 – 30 јуни

Трета испитна сесија: 24 август – 18 септември 2020 г.
прва декада: 24 август – 4 септември
втора декада: 7 – 18 септември

Бирање на предмети за летниот семестар: 25 јануари – 10 февруари 2020 г.

Корекција на избрани предмети: 11 и 12 февруари 2020 г.

Запишување на летниот семестар:
прва година: 6 – 7 февруари
втора година: 10 – 11 фрвруари
трета година: 12 – 13 февруари
четврта година: 14 февруари

 

DSC_4166

Времетраење на наставата во летниот семестар: 17 февруари 2020 г. – 29 мај 2020 г.

Втора испитна сесија: 1 јуни – 30 јуни 2020 г.
1 – 3 јуни: одржување колоквиуми
прва декада: 4 – 15 јуни
втора декада: 16 – 30 јуни

Трета испитна сесија: 24 август – 18 септември 2020 г.
прва декада: 24 август – 4 септември
втора декада: 7 – 18 септември

Бирање на предмети за зимскиот семестар 2020/2021 г. - 7 септември – 20 септември 2020 г.

Корекција на избрани предмети: 21 и 22 септември 2020 г.

Запишување на зимскиот семестар:
втора година: 21 – 23 септември
трета година: 24 – 28 септември
четврта година: 29 – 30 септември

1

Неработни денови за студиската 2019/2020 г.

ВО 2019 ГОДИНА

За сите граѓани на РСМ
11 октомври, Ден на народното востание
23 октомври, Ден на македонската револуционерна борба
8 декември, ,,Св. Климент Охридски”

За граѓаните од католичка вероисповед
1 ноември, Празникот на сите светци
25 декември, првиот ден на Божик

За граѓаните припадници на албанската заедница во РСМ
22 Ноември, Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РСМ
19 Септември, Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РСМ
28 Септември, Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РСМ
21 Декември, Ден на настава на турски јазик

ВО 2020 ГОДИНА

За сите граѓани на РСМ
1 Јануари, Нова Година
7 Јануари, Божик
20 Април, Велигден, вториот ден на Велигден
1 Мај, Ден на Трудот
24 Мај, ,,Св. Кирил и Методиј” Ден на сесловенските просветители
24 Мај, Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
2 Август, Ден на републиката
8 Септември, Ден на независноста

За граѓаните од православна вероисповед
6 Јануари, Бадник, ден пред Божик
19 Јануари, Богојавление (Водици)
17 Април, Велики Петок, петок пред Велигден
5 Јуни, Духовден, петок пред Духовден
28 Август, Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед
13 Април, Велигден, вториот ден на Велигден

За граѓаните од муслиманска вероисповед
31 Јули, Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на српската заедница во РСМ
27 Јануари, Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РСМ
8 Април, Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РСМ
23 Мај, Национален ден на Власите