Еразмус+ | Erasmus+
Национална агенција за европски образовни програми и мобилност

Од своето постоење до денес Факултетот има остварено обемна и значајна меѓународна соработка преку склучување на меѓууниверзитетски договори, а меѓу позначајните се: Воронешкиот државен универзитет, Московскиот државен универзитет, Универзитетот Нова Сорбона Париз III, Карловиот универзитет во Прага, Универзитетот “Мартин Лутер ” во Хале, Универзитетот во Љубљана, Варшавскиот Универзитет, Универзитетите во Белград, Загреб и други.

Со склучените меѓународни договори постигнати се договори за образовна, научна и културна соработка, за изработка на заеднички научноистражувачки проекти и теми, размена на визитинг професори, размена на студенти и постдипломци, организирање заеднички научни конференции, размена на специјалисти, учество на заеднички научни проекти, размена на публикации, книги, научна литература и сл.

Контакти:

проф. д-р Руска Ивановска-Наскова, продекан за наука и меѓународна соработка

prodekannauka@flf.ukim.edu.mk,  +389 (0)2 3240-401

проф. д-р Зорица Трајкова-Стрезовска, академски координатор за ЕРАЗМУС+
erasmus@flf.ukim.edu.mk, +389 (0)2 3240-483

Дарко Митевски, административен координатор за ЕРАЗМУС+
dmitevski@flf.ukim.edu.mk, +389 (0)2 3240-433
Канцеларија: Библиотека на Катедрата за општа и компаративна книжевност

Национална агенција за европски образовни програми и мобилност

Study Programs – Curriculum

Договори

Билатерални договори Еразмус +

Целосна листа на Еразмус+ договори на УКИМ

Договори на Филолошки факултет „Блаже Конески“ – Скопје со институции од програмски земји:
AustriaUniversity of GrazLanguages and Philological sciences – German studies; English and American studies; Romance languages; Slavic studies
BelgiumHaute Ecole Leonard de Vinci Institut Libre Marie HapsTranslation, interpreting
Saint-Louis University, BrusselsTranslation, interpreting
Ghent UniversityLanguages
BulgariaNew Bulgarian UniversityLanguages and philological sciences
CroatiaUniversity of ZagrebForeign languages (English, German, Spanish, French, Italian, Romanian)
University of ZagrebForeign languages and literature (Croatian, South Slavic Languages)
University of ZagrebForeign languages (Romanian)
University of RijekaForeign languages (Croatian, Macedonian, English, German, Italian)
University of ZadarLanguages: Croatian, Italian, English, Spanish, German, Russian
Czech RepublicMasaryk UniversityLanguages: Slavonic studies, French, German
University of OstravaLanguages and literature (Czech language)
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad LabemLiterature and linguistics
FranceUniversity of OrleanLanguages and philological sciences
Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO)Languages and philological sciences
University of Caen NormandyLanguages and philological sciences
University of PoitiersLanguages and philological sciences
Université de Franche-ComtéHumanities and Languages
GermanyChemnitz University of Technology, Faculty of Humanities, English DepartmentForeign languages (English)
University of MainzTurkish literature and linguistics
TU Bergakademie FreibergLanguages and philological sciences
HungaryEötvös Loránd University (ELTE)Languages (Italian, Hungarian, Macedonian)
ItalyUniversity of Rome La SapienzaArts and humanities
University of Rome Tor VergataLanguages and Philological Sciences  (for staff only)
University of BariHumanities
University of BariLanguages
University of PalermoLanguages
University of UdineLanguages and philological sciences
University for Foreigners of SienaLanguages: Italian, English, French, German, Spanish, Portuguese, Russian
University for Foreigners of PerugiaLanguages and philological sciences: Italian, English, French, Spanish
Universita per Stranieri di PerugiaLanguages
University of SalentoLanguages
University of FoggiaEducation
ItalyUniversita per Stranieri di SienaLanguages
LatviaRezeknes Tehnologiju AkademijaEducation, Languages, Humanities, Business and administration, Welfare, Arts
LithuaniaVilnius UniversityLanguages (English, German, Russian, French, Spanish)
Vytautas Magnus UniversityLanguages and Philological Sciences (English, Russian, French, Polish, German)
PolandAdam Mickiewicz University in PoznańForeign languages (Russian)
Adam Mickiewicz University in PoznańForeign languages (English)
Adam Mickiewicz University in PoznańForeign languages (Slavic)
Adam Mickiewicz University in PoznańForeign languages (Romance Languages)
Jagiellonian UniversityLanguages and philological sciences
University of LodzLanguage acquisition
University of LodzPolish, Macedonian, Slovenian, Serbian
University of Silesia in KatowiceLanguages and Philological Sciences
University of Silesia in KatowiceLanguages and Philological Sciences – Polish language
University of WroclawLanguages and philological sciences (English, French, Italian)
University of WroclawForeign languages (Czech, Polish, Russian, Serbian, Ukrainian)
Opole UniversityLanguages and philological sciences; English studies
Opole UniversitySociology; Czech studies
Nicolaus Copernicus University of TorunLanguages and philological sciences
University of LodzLanguages and philological sciences (Polish, Slovenian, Serbian)
University of GdanskPolish language and literature
University of GdanskLiterature and Linguistics
University of Warmia and Mazury in OlsztynLiterature and Linguistics
Panstwowa Akademia Nauk Stosowanych w NysieLanguages
University of BialystokEnglish studies
University of BialystokRussian Philology
PortugalUniversity of PortoLanguages and philological sciences
University of LisbonForeign languages (English, German); Foreign languages (Portuguese, Italian, Spanish, French)
RomaniaUniversity of CraiovaLanguages and philological sciences
West University of TimisoaraLanguages and philological sciences (Romanian, English, French, German, Russian, Serbian, Italian, Spanish)
RomaniaUniversitatea 1 Decembrie 1918Languages
SerbiaUniversity of BelgradeLanguages
SloveniaUniversity of MariborLanguages and philological sciences;Slavic languages, foreign languages (English, German)
University of LjubljanaLanguages and philological sciences
University of LjubljanaForeign language (English)
University of LjubljanaLanguages and philological sciences(South Slavic languages: Slovene, Croatian, Serbian, Macedonian, Bulgarian)
University of LjubljanaForeign languages –Slovenian studies
Univerza v Novi GoriciLanguages; Literature and linguistics
SpainComplutense University of MadridPhilology
Universidad Catolica San Antonio de Murcia (UCAM)Modern languages, Translation (English, Spanish, French, German, Italian)
TurkeyEskisehir Osmangazi UniversityTurkish Language and Literature
Isparta University of Applied ScienceLiterature and Linguistics
Договори со партнерски земји**Договорите се активираат само доколку се одобрени средства за партнерските земји во рамки на Клучната акција 107.
RussiaLomonosov Moscow State UniversityLanguages and philological sciences