Microsoft Office 365 Education A1 | portal.office.com

Microsoft Office 365 Education A1 е администриран од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.
Контакт: ukc@ukim.edu.mk – Универзитетски компјутерски центар

Наставниците и студентите имаат онлајн пристап до сите апликации и услуги достапни во Microsoft Office 365 Education A1 (бесплатен план за образование)

Најавете се на: portal.office.com
Најавете се со корисничките имиња за Microsoft Teams (наставници: ime.prezime@flf.ukim.mk и студенти: ime.prezime@students.flf.ukim.mk)

Што е Office 365 Education (A1)?
• Веб верзии на Teams, Word, PowerPoint, Excel, OneNote и Outlook
• Верзија за работна површина на OneNote
• Microsoft Teams, дигитален центар што ги интегрира разговорите, содржината и апликациите
• Тетратки на групите/тимовите и персоналот
• Групи за професионално учење (PLC- Professional Learning Community)
• Квизови за самостојно оценување со формулари
• Дигитално раскажување приказни со Sway
• Информирајте се и вклучете се на страниците за комуникација и тимските страници во текот на вашиот интранет користејќи го SharePoint
• Решенија за усогласеност со унифицираниот eDiscovery центар
• Управување со правата, спречување на загуба на податоците и криптирање
• Претпријатие за видео услуги за создавање, управување и споделување на видеа безбедно во една организација
• Развој на апликации без пишување код за брзо проширување на деловните податоци со кориснички апликации на веб и мобилни апликации
• Автоматизација на работниот тек низ апликации и услуги за автоматизирање на деловните процеси без пишување код
• Управување со распоредот и дневните задачи со Microsoft StaffHub
• Е-пошта со поштенско сандаче од 50 GB и Упатство за корисникот за компатибилност на верзиите на Outlook
• Неограничено лично чување на податоци во „облак“
• HD видео конференции
• Максимален број на корисници: неограничен
• Неограничено складирање на е-пошта со архивирање на одредено место
• Напредна е-пошта со архивирање и легално задржување

Корисничките имиња (Username) на наставниците и студентите на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ за најавување на Microsoft Office 365 Education A1 (portal.office.com) се во форма:
– За наставници (Username): ime.prezime@flf.ukim.mk и
– За студенти (Username): ime.prezime@students.flf.ukim.mk

Упатство за дознавање на корисничкото име (Username) и за заборавена лозинка (Password) или промена на лозинка (Password):

1. Корисничко име (Username) – дознавање на корисничкото име
1. Отворете ја веб-страницата: servisi.ukim.mk

2. Притиснете на линкот „Најавете се“
3. Притиснете на линкот „Го заборавив корисничкото име?“, внесете го мејлот со кој се најавувате на iKnow (iknow.ukim.mk) и притиснете „Прати“.
4. На мејлот со кој се најавувате на iKnow (iknow.ukim.mk) ќе добиете порака со корисничкото име (Username). Корисничкото име е во форма: 1. За наставници (Username): ime.prezime@flf.ukim.mk или 2. За студенти (Username): ime.prezime@students.flf.ukim.mk. Запишете го корисничкото име (Username).

2. Заборавена лозинка (Password) или промена на лозинка (Password)
1. Отворете ја веб-страницата: servisi.ukim.mk и притиснете „Најавете се“
2. За заборавена лозинка или за промена на лозинката притиснете „Заборавена лозинка?“
3. Внесете го корисничкото име (ime.prezime@flf.ukim.mk или ime.prezime@students.flf.ukim.mk) и притиснете „Прати линк“
4. На мејлот со кој се најавувате на iKnow (iknow.ukim.mk) ќе добиете порака од „УКИМ – Ресет на лозинка“ со линк.
5. Отворете го линкот, внесете го корисничкото име и новата лозинка. Новата лозинка мора да е составена од минимум 9 или повеќе карактери и мора да содржи големи букви, мали букви, бројки и специјален знак (@, #, %, !). Притиснете „Ресетирај“Запишете ја новата лозинка (Password).
6. Најавете се на portal.office.com (Microsoft Office 365 Education A1) со корисничкото име (Username) и со новата лозинка (Password).

7. Доколку при најавувањето се отвори прозорец со „Script Error“ притиснете „Yes“.
8. Притиснете „Accept“ во долниот дел на прозорецот „Information to be Provided to Service“. Доколку не можете да скролате надолу, тогаш, на тастатурата, двапати притиснете на копчето Tab (табулатор/tabulator) и ќе се појави “Accept“.

Инсталирање Microsoft Teams на лаптоп/компјутер:
1. Отворете го линкот:
https://www.microsoft.com/en-ww/microsoft-365/microsoft-teams/download-app
2. Во делот „Download Microsoft Teams“ со притискање на линкот „Download for desktop“ се симнува фајлот „Teams_windows_x64.exe“

– Отворете го фајлот, т.е. инсталирајте ја програмата „Teams_windows_x64.exe“
– По инсталацијата, на Вашиот десктоп ќе се појави иконата на програмата “Microsoft Teams“.
– Отворете ја програмата “Microsoft Teams” и најавете се со корисничкото име и лозинката.

Прилог:
– Корисничко упатство за користење на Microsoft Teams: TeamsforEducation_QuickGuide MKD.pdf
– Покана за студенти или за наставници за приклучување на групата/тимот со линк или со код | Приклучете се на групата/тимот преку линк или код: 
Invite students or educators to join with a link or code | Join a team with a link or code
https://support.office.com/en-us/article/invite-students-or-educators-to-join-with-a-link-or-code-acb1bd4d-813c-4592-9aa0-ca95528960d9