Потребната документација треба да се поднесе на англиски јазик или со официјален превод. Скенираните документи треба да се испратат до contact@sk.mofa.go.jp (мејл не поголем од 10MB) оригиналните документи и две копии се поднесуваат до Амбасадата на Јапонија. 

 

9 јуни 2023 г. е крајниот рок за поднесување на оригналната документација до Амбасадата на Јапонија на адреса Филип Втори Македонски 3, Соравиа Центар, кат 6, 1000 Скопје. Селектираните кандидати ќе бидат контактирани за тестирање и интервјуа предвидени за во средината од месец јуни. 

 

На следниот линк може да погледнете примери од испитни прашања од претходни години. 

https://www.studyinjapan.go.jp/en/planning/scholarship/application/examination/index.html#1 

 

Исто така може да се информирате за студентскиот живот и универзитетите во Јапонија 

https://www.studyinjapan.go.jp/en/