Пријавување испити за сесијата јуни 2021

ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА ЈУНИ 2021 (pdf) ПРИЈАВУВАЊЕ ИСПИТИ ЗА СЕСИЈАТА ЈУНИ 2021 Испитна сесија Прва декада: 31.5. –16.6.2021 Втора декада: 17.6. – 30.6.2021 11.5.2021 – 27.5.2021 до 23:59 -…

Continue ReadingПријавување испити за сесијата јуни 2021

5 мај – Ден на македонскиот јазик

5 МАЈ – ДЕН НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИКНа денешен ден, 5 Мај, го одбележуваме Денот на македонскиот јазик, денот кога во 1945 г. е озаконета македонската азбука. Генезата на македонскиот писмен…

Continue Reading5 мај – Ден на македонскиот јазик

Повик за нови членови во тимот на „Како си ми?“

Драги Какосимист(к)и, Тимот на студентската филолошка конференција „Како си ми?“ за објавува отворен повик за пријавување на нови членови и зајакнување на своите капацитети. Очекуваме новите членови да земат учество…

Continue ReadingПовик за нови членови во тимот на „Како си ми?“

Предавање на проф. д-р Ингрид Луис од Институтот за технологија во Дандалк, Р. Ирска

На 12.04 (понеделник) со почеток во 12 часот ќе се одржи предавање на проф. д-р Ингрид Луис од Институтот за технологија во Дандалк, Р. Ирска, со наслов From Holocaust History…

Continue ReadingПредавање на проф. д-р Ингрид Луис од Институтот за технологија во Дандалк, Р. Ирска

Покана за учество на 9. симпозиум на млади слависти во Љубљана

Покана за учество на 9. симпозиум на млади слависти во Љубљана  Student Section of the Slavic Society of Slovenia is organizing already its 9th Symposium of Young Slavists. In the attachment,…

Continue ReadingПокана за учество на 9. симпозиум на млади слависти во Љубљана

Подготвителна настава по македонски јазик за странски студенти (продолжителен курс)

Подготвителна настава по македонски јазик за странски студенти (продолжителен курс) - линк

Continue ReadingПодготвителна настава по македонски јазик за странски студенти (продолжителен курс)

Заверка на зимски и запишување на летен семестар за учебната 2020/2021

Заверка на зимски и запишување на летен семестар за учебната 2020/2021 г. Список на студенти на кои Министерство за образование и наука им субвенционира износ од 6000 денари за запишување…

Continue ReadingЗаверка на зимски и запишување на летен семестар за учебната 2020/2021