Чествување на Григор Прличев

Катедрата за македонска книжевност и култура и Катедрата за македонски јазик   имаат чест да Ве поканат на настанот   ЧЕСТВУВАЊЕ НА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ (по повод 130 години од смртта)  23 март 2023 год. во 12 часот, Сала за состаноци Филолошки факултет „Блаже Конески“ – Скопје, УКИМ     Програма за настанот „Чествување на Прличев […]

Повик за работилница

Ве покануваме да учествувате на дводневната работилница под наслов: Пропагандата во Третиот Рајх, која ќе се одржи на 27-ми и 28-ми февруари 2023 г. на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Работилницата ќе ја води проф. д-р Ирина Талевска и ќе биде посветена на пропагандните стратегии во времето на нацистичка Германија како и основните медиуми за нејзино […]

ReTrans – Координативен состанок за тековните активности од втората фаза на проектот и на Одборот за обезбедување квалитет – 12.2.2023

Ерамус+ ReTrans Project:Working with Interpreters in Refugee Transit Zones: Capacity building and awareness raising for higher education contextПроект РеТранс „Интеракција со толкувачи во транзитни зони за бегалци: градење на капацитети и подигнување на свеста во контекст на високото образование“   ReTrans – Координативен состанок за тековните активности од втората фаза на проектот и на Одборот за обезбедување […]

Мултипликативен настан – Универзитет во Виена, Австрија

Ерамус + ReTrans Project:Working with Interpreters in Refugee Transit Zones: Capacity building and awareness raising for higher education contextПроект РеТранс „Интеракција со толкувачи во транзитни зони за бегалци: градење на капацитети и подигнување на свеста во контекст на високото образование“ Мултипликативен настан – Универзитет во Виена, Австрија Мултипликативниот настан, дискусија на тркалезна маса: „Потребите за комуникација и […]

Веб-страница на проектот Еразмус+ Ретранс

Erasmus + Project “ReTrans – Working with Interpreters in Refugee Transit Zones”, https://www.retrans-interpreting.com/ Со особено задоволство објавуваме дека веб-страницата на проектот Еразмус + Ретранс е веќе креирана. Таму можете да ги најдете сите актуелни информации за проектот, а на крајот од проектот ќе бидат објавени и сите едукативни материјали: https://www.retrans-interpreting.com/.

Градиме нови простори на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“

Почитувани студенти,Средбата закажана за 7.12.2022 (среда) во 12.30 во А3 се откажува поради протестите. Планираме да ја одржиме на почетокот на наредниот семестар. Во меѓувреме, продолжуваме да размислуваме и разговараме на темата како заедно до подобри услови за студирање.Со почит,Студентите и наставниците вклучени во проектот Градиме нови простори на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“   Почитувани студенти, […]

Разговор со Вил Фирт – вторник, 29 ноември 2022, 18 часот, Europe House

ВТОРНИК, 29 НОЕМВРИ 2022, 18 ЧАСОТ, EUROPE HOUSE Во јубилејното десетто издание на Конкурсот за најдобар млад преведувач „ВАВИЛОН“, со големо задоволство ви го најавуваме разговорот со Вил Фирт, кој овој месец е на преведувачка резиденција во Скопје, во рамки на проектот „Превод во движење“, финансиран од програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија. Во текот […]

Работна средба на проф. Симоска со раководителот на Центарот за управување со кризи – Стојанче Ангелов

ReTrans Project Working with Interpreters in Refugee Transit Zones: Capacity building and awareness raising for higher education context Проект РеТранс „Интеракција со толкувачи во транзитни зони за бегалци: градење на капацитети и подигнување на свеста во контекст на високото образование“ Работна средба на проф. Симоска со раководителот на Центарот за управување со кризи – Стојанче […]

Велосипедската тура „Велосипед со бегалци“ одржана на Светскиот ден на бегалците во Скопје

ReTrans Project Working with Interpreters in Refugee Transit Zones: Capacity building and awareness raising for higher education context Проект РеТранс „Интеракција со толкувачи во транзитни зони за бегалци: градење на капацитети и подигнување на свеста во контекст на високото образование“ Велосипедската тура „Велосипед со бегалци“ одржана на Светскиот ден на бегалците во СкопјеДатум: 20 јуни […]

Работилница: ReTrans_UNHCR „Миграција и азил контекст во Северна Македонија“

ReTrans Project Working with Interpreters in Refugee Transit Zones: Capacity building and awareness raising for higher education context Проект ReTrans „Интеракција со толкувачи во транзитни зони за бегалци: градење на капацитети и подигнување на свеста во контекст на високото образование“ (акроним на проектот: РеТранс) Работилница: ReTrans_UNHCR „Миграција и азил контекст во Северна Македонија“ Датум: 8.6. […]